banner home

Facebook Button

011_Leo Saraber (1936 - 2022)

Leo1Leo Saraber werd op 1 augustus 1967 aangesteld  als leraar handtekenen. Hij volgde daarmee de heer Snijder op die slechts 1 jaar deel uitmaakte van de tekensectie. Leo zou het wat langer uithouden op het Adelbert. Hij kwam op een school die sinds het begin in de jaren vijftig met strakke hand geleid werd door rector Boezeman en zijn twee conrectoren Brons en Meulenberg.

Een school gehuisvest in barakken met aan het einde van het schooljaar 1965/1967  574 leerlingen verdeeld over een lyceum onderbouw en vanaf klas 2 een volledige gymnasiumafdeling, een zesjarige HBS en een MMS afdeling voor de dames.
Eem Adelbert dat in 1954 gestart was met twee eerste klassen en bij de aanstelling van leo Saraber was doorgegroeid tot een school met een volledige opleiding van 29 klassen.
De huisvesting werd al snel een probleem.
Leo moest in het begin van zijn loopbaan het tekenlokaal delen met collega Smolders van hand- en lijntekenen en kunstgeschiedenis.
Het tekenlokaal in de barakken, de werkplek van Leo, was een groot lokaal (lok. 20) met schuivende tekenborden en een enkel bord vooraan in de klas dat was vastgespijkerd. Heel lastig als je steeds als docent je eigen tekst afdekt.
Leo heeft nog net het begin van de IT ontwikkelingen en de invoering van het smartbord meegemaakt.
In het schooljaar 1992-1993 vierde het Adelbert op de toen nog bekende wijze het 25-jarig school jubileum van Leo. Daarbij was duidelijk aandacht voor de Indische roots met een heerlijke Indische maaltijd, een zanghulde van in sarongs gestoken LVA leden en een muzikale omlijsting door een spontaan opgezet gamelan orkestje.
In het schooljaar 1996 /1997 nam Leo afscheid van het Adelber College.
Hij had de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt.
Hij zou zijn patiëntjes nog gaan missen.

 

Website Adelbert

Adelbert logo nieuw 2kopie